Relining, ett moment i praktiken.

Nu är det bara fyra månader kvar kvar på min yrkesutbildning och det känns riktigt bra. Innan jag hoppade på utbildningen velade jag mellan att fortsätta jobba som snickare eller att testa på något nytt. Är glad att jag vågade mig på något nytt och ansökte till utbildningen. Ett viktigt moment i yrkesutbildningen är praktiken. Under sex månader får man vara ute och arbeta på en riktig firma vilket jag gillar starkt. Även fast jag bara är två månader in på min praktikperiod stormtrivs jag redan. Under mina två månader har jag fått jobba med relining på jprelining.se. Relining är ett samlingsnamn på ett flertal metoder för att invändigt renovera rörledningar i byggnader eller i marken. För att vara mer ingående innebär relining att man rensar och fodrar rören istället för att byta ut hela röret.

För i tiden var man tvungen att byta ut alla gamla rör mot nya, detta kallas stambyte. Det är ett omfattande ingrepp som leder till att både väggar och golv måste bilas upp för att frilägga avloppsledningarna. Det tråkiga med detta är att innebörden kan bli att de som bor i huset/lägenheten inte får bo i bostaden medan arbetet utförs. Med relining slipper de som bor i bostaden att flytta ut och kan utan bekymmer bo kvar under renoveringstiden.

 

Det var svårt att ta in allt i början men min handledare som är expert på relining har hjälpt mig extremt mycket. Nu i början har han alltid varit med mig ute på arbeten och förklarat för mig hur jag skall göra. Det är riktigt kul att se när han gör det för det går fruktansvärt snabbt och ser så enkelt ut. I slutet av praktiken skall jag få arbeta mer självgående med andra som går yrkesutbildningen, kommer bli kul!

Här har ni en före och efter bild på hur det kan se ut:

Relining