Tandläkare med tandställning berättade om historia på kursen i Helsingborg.

När jag gick en yrkesinriktad kurs i Helsingborg för en tid sedan kom en tandläkare på besök. Det var vår lärare som bjudit in honom för att prata om lite andra yrken om man ville läsa vidare på högskola. Han hade tandställning vilket jag tyckte var lite intressant. Jag har ju själv haft tandställning när jag var liten. Det jag minns bäst var nog iallafall tandläkarens berättelser om hur det började inom hans yrke. Jag minns inte vad han berättade om Sverige och Helsingborg men så här gick det till i urminnes tider på andra platser.

Det sägs att de gamla kineserna var de första att använda tandborstar. De gjorde dem från grishalsar eller använt bitar av trä för att skapa ”tuggpinnar”.

Tvärtemot vad många tror, ​​var George Washington tänder faktiskt inte gjorda av trä. Forskare i Baltimore fann att hans löständer bestod av guld, elfenben, och tänder från människor och djur! Under den tiden användes hästens och åsnans tänder ofta för att komplettera den äkta varan. Här kan du boka tid hos en modern tandläkare om du behöver en tandställning i Helsingborg.
Novocain uppfanns ursprungligen omkring 1905 för att vara ett snabbt verkande anestesi och användas på soldater under krigstid.
En av de första kända professionella tandläkaren var en egyptisk man vid namn Hesi-Re som levde omkring 3000 f.Kr. På hans grav finns inskriften ”den största av dem som handskas med tänder…”
Om du hade tandvärk och gick till romersk läkare vid namn Archigenes, omkring 15 e.Kr. så gjorde han en salva av bland annat rostade daggmaskar och krossade spinelägg. Därefter skulle han borra ett hål i tanden som orsakade dig smärta och placera denna salva där för att lindra smärtan. Förmodligen fick han inte många återkommande kunder.

Kursen i Lund var intressant men jag kommer alltid att minnas den här tandläkaren med tandställning och vad han berättade.